Uczestnicy startowali w trzech kategoriach:
- podmioty gastronomiczne
- szkoły gastronomiczne
- koła gospodyń wiejskich
Łącznie w konkursie udział brało 13 ekip.
Konkurs polegał na tym aby w ciągu trzech godzin ugotować jakąś kaszubską potrawę. Przy ocenie były brane pod uwagę:
- oryginalność- podwaliny historyczne (uzasadnienie dlaczego kaszubska potrawa).
- estetyka podania
- technika przyrządzania
- składniki użyte do przyrządzania potrawy
- dekoracja
- prezentacja swojej potrawy
- smak
Oceny dokonywało profesjonalne Jury - KAPITUŁA DOBREGO SMAKU.
Nasza ekipa gotowała zupę rybną, za którą otrzymałyśmy II miejsce, srebrną łyżkę i nagrodę pieniężną. Jesteśmy bardzo zadowolone z wyjazdu i osiągnięć.
Imprezę prowadzili znani prezenterz Radia Kaszebe: Agnieszka Łukasik i Piotr Szyca.
Dziękuję Wójtowi Gminy Puck oraz Panu Jasiowi Koss za udostępnienie nam busika wraz z kierowcą.
SZKOŁY GASTRONOMICZNE
I miejsce Złoto Łeżka – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach
II miejsce Strzebno Łeżka – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie
III miejsce Bronzowo Łeżka – Powiatowy Zespół Szkół Nr 1 w Kościerzynie
Wyróżnienie Zelono Łeżka – Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni
Wyróżnienie Zelono Łeżka – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie
Wyróżnienie Zelono Łeżka – Zespół Szkół Ekonomiczno-Rolniczych w Bytowie
Wyróżnienie Zelono Łeżka – Zespół Szkół Nr 2 w Nowym Dworze Gdańskim
Wyróżnienie Zelono Łeżka – Zespół Szkół Agrobiznesu w Człuchowie
KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH
I miejsce Złoto Łeżka – Gosp. Agroturystyczne „GOŚCINA” w Kaliskach Kościerskich
II miejsce Strzebno Łeżka – Kolo Gospodyń Wiejskich w Gnieżdżewie
III miejsce Bronzowo Łeżka – Stowarzyszenie „KORONA KASZUB” w Stężycy
Wyróżnienie Zelono Łeżka – Stowarzyszenie Kobiet Zgorzałego
Wyróżnienie Zelono Łeżka – Koło Gospodyń Wiejskich w Paczewie
VI Festiwal Potraw Kaszubskich |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz