Program seminarium:
- Powitanie gości-Aleksander Mach, Dyrektor Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Gdańsku
- Kuchnia pomorska na co dzień i od święta- Barbara Maciejewska i Ewa Gilewska, Muzeum Narodowe w Gdańsku-Oddział Etnografii
-Praktyczne wskazówki dokumentowania tradycji, pochodzenia oraz historii produktu rolnego i środka spożywczego- Edyta Klasa, Departament Środowiska i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego w Gdańsku
- Zadania Agencji Rynku Rolnego we wspieraniu produktów wysokiej jakości - Robert Mikołajczyk, Agencja Rynku Rolnego w Gdyni
- Podsumowanie i zakończenie seminarium.
Następnie odbyła się degustacja produktów ubiegających się o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych.
Teraz wnioski powędrowały do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego w Gdańsku. Po sprawdzeniu, wnioski powędrują do Ministra Rolnictwa i dopiero okaże się, które produkty zostaną wpisane na Listę.
Dla naszego Koła było to nowe wyzwanie.
Seminarium "Identyfikacja produktów tradycyjnych" |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz