poniedziałek, 30 maja 2011

XI EDYCJA KONKURSU" NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO - SMAKI REGIONÓW

Dnia 29.05.2011r. Członkinie naszego Koła wzięły udział w KONKURSIE" NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO-SMAKI REGIONÓW", na najlepszy regionalny produkt żywnościowy.
Konkurs odbywał się w Oliwie przy Katedrze.

Produkty były oceniane w następujących kategoriach:
I Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
a) produkty i przetwory mięsne
b) produkty i przetwory z ryb
c) produkty mlecze
d) miody
w tej kategorii wystawiałyśmy szprotki wędzone

II Produkty regionalne pochodzenia roślinnego:
a) przetwory owocowe
b) przetwory warzywne
c) produkty zbożowe
d) wyroby cukiernicze
w tej kategorii wystawiałyśmy ciastka owsianki, które otrzymały wyróżnienie oraz nagrodę blender

III Napoje regionalne
a) napoje bezalkoholowe
b) napoje alkoholowe
w tej kategorii wystawiłyśmy wino z żyta

IV Inne produkty regionalne
w tej kategorii wystawiłyśmy pasztet ze słonych śledzi i fasoli.

Łącznie do konkursu wystawiono 99 produktów. Uważam, że otrzymanie nawet jednego wyróżnienia jest sukcesem.
Dziękuję Koleżankom z KGW w Gnieżdżewie, za przygotowanie potraw oraz za wielogodzinne stanie.

Kiełbasa gburska, śledzie w kwasie chlebowym, ocet jabłkowy, nalewka wiśniowa, ser kozi rakowiecki, konfitura z truskawek, z borówek, chleb śrutowy oraz bómbóny z dekla - to zwycięzcy XI regionalnego konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki".

Brak komentarzy: